Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej do kuchni?
Płyta grzewcza to najczęściej używany sprzęt kuchenny, dlatego jego wybór jest niezwykle istotny. Na rynku dostępne są różne rodzaje: gazowe, indukcyjne, a także łączone. Który rodzaj jest najlepszy? Oczywiście ten, który spełni wszystkie Twoje potrzeby. Sprawdzamy, czym kierować się przy ich wyborze.
Wybór płyty grzewczej – na co zwrócić uwagę
Przeglądając oferty producentów urządzeń AGD, mnogość rodzajów oraz funkcjonalności płyt grzewczych może nas przyprawić o mały zawrót głowy. Zanim zdecydujesz się na wybór konkretnej warto odpowiedzieć na kilka pytań, które ułatwią decyzję. Zastanów się jak często gotujesz i dla ilu osób, jakiej wielkości płyty potrzebujesz i jakie wykończenie będzie pasowało do wystroju Twojej kuchni. Sprawdź funkcje oraz programy, które oferuje urządzenie. Innowacyjne funkcjonalności będą szczególnie przydatne, jeśli zależy Ci na łatwym i szybkim gotowaniu. Dokonując wyboru, koniecznie zwróć również uwagę na materiał, z którego wykonane jest urządzenie, a także na jego budowę. Materiał oraz układ płyty znacząco wpływa na jej funkcjonalność i łatwość czyszczenia.
Wiesz już, na jakie elementy zwrócić uwagę, wybierając płytę grzewczą do swojej kuchni. Czas poznać rodzaje płyt oraz zalety każdej z nich.
Płyty gazowe – dla pasjonatów gotowania
Gotowanie na gazie odbywa się na czystym płomieniu. Płyta gazowa nagrzewa się w krótkim czasie i utrzymuje stałą temperaturę. Źródło ciepła, czyli płomień gazowy, można regulować niezwykle szybko i precyzyjnie. Te czynniki sprawiają, że płyta gazowa to idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają gotować. To właśnie dzięki możliwości kontroli ciepła oraz bardzo dokładnego dostosowania temperatury płyta gazowa jest wybierana przez profesjonalnych szefów kuchni. Jeśli jesteś kulinarnym entuzjastą, postaw na płytę gazową.
Płyty indukcyjne – dla fanów nowoczesności
Płyta indukcyjna to najnowocześniejszy rodzaj płyt grzewczych dostępnych na rynku. Wyróżnia ją elegancki i minimalistyczny wygląd. Główną część stanowi szklana płyta z polami grzewczymi, pod którymi znajdują się miedziane druty uformowane w kształt spirali, które pod wpływem energii elektrycznej nagrzewają pola grzewcze? Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, pamiętaj, że wymaga ona zastosowania naczyń ze specjalnym dnem do tego typu płyt. Płyta indukcyjna eliminuje ryzyko oparzenia, ponieważ włącza się jedynie, kiedy stoi na niej naczynie do gotowania.
Płyta kombinowana – dla większych możliwości
Zarówno płyta gazowa, jak i indukcyjna ma szereg zalet. Jeśli nie chcesz rezygnować z właściwości żadnej z nich, jesteś w dobrym miejscu. Płyty kombinowane łączą cechy obydwu i tworzą płytę składającą się z części indukcyjnej oraz palników gazowych. W ofercie ASKO dostępna jest płyta kombinowana składająca się z 4 pól indukcyjnych oraz palnika Volcano Wok. Część indukcyjna ma wszystkie właściwości płyty w pełni indukcyjnej, w tym możliwość łączenia stref. Podobnie jak płyty gazowe oraz indukcyjne wykonana jest z czarnego szkła ceramicznego Vitro.
Płyta kombinowana to idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią w kuchni kreatywność i cenią sobie nowoczesne rozwiązania.
Płyta z wbudowanym okapem – unikalne rozwiązanie
Marka ASKO znana jest z innowacyjnych i unikalnych rozwiązań stosowanych w urządzeniach. Jednym z nich jest płyta indukcyjna z wbudowanym okapem. Takie rozwiązanie otwiera nowe możliwości przed projektantami wnętrz, architektami, a także samymi konsumentami.
Płyta indukcyjna Hood in Hob stworzona jest z czarnego szkła szczotkowanego, które zapewnia trwałość i odporność na zarysowania. Urządzenie posiada 4 pola grzewcze z funkcją łączenia stref Bridge Induction™ oraz sterowanie za pomocą dotykowego panelu Multi Easy
Slide™. Wbudowany w płytę okap jest niezwykle skuteczny, dzięki systemowi podwójnego filtra tłuszczowego i recyrkulacyjnego o nazwie Twin Filter System. Zainstalowany filtr jest wykonany ze stali nierdzewnej. Można go myć w zmywarce, dzięki czemu łatwo zachowasz go w czystości. Okap posiada także automatyczną funkcję czyszczenia powietrza w Twojej kuchni.
Hood in Hob to idealne rozwiązanie do kuchni, w której nie chcesz zabierać powierzchni na tradycyjny okap wiszący.
Źródło: ASKO