Przygotowanie rozsady – najlepszy sposób na zdrowe i silne rośliny
Rozpoczynając sezon upraw, każdy ogrodnik stoi przed dylematem: bezpośredni siew nasion do gruntu czy też przygotowanie rozsady? Wybór ten nie jest przypadkowy i zależy od wielu czynników, w tym od rodzaju uprawianych roślin, warunków klimatycznych, a także indywidualnych preferencji. Jest to metoda, która nie tylko zapewnia uprawom lepszy rozwój, ale również pozwala na osiągnięcie większych plonów.
Powoli zbliża się wiosna, więc jest to idealny czas, aby przygotować rozsady warzyw i kwiatów, które będziemy uprawiać w ogrodzie. Dzięki nim rośliny wysadzone do gruntu są silniejsze, bardziej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne czy choroby niż te wysiewane wprost do gruntu, a przy tym mają szansę na osiągnięcie bardziej obfitych plonów. Są również niezbędne, gdy chcemy uprawiać odmiany, które mają długi okres wegetacyjny. Joanna Legutko, doradca ogrodniczy podpowiada, jakie gatunki najlepiej uprawiać poprzez rozsady i jak efektywnie przeprowadzić ten proces.
Optymalne warunki wzrostu
Rozsady to młode sadzonki wysiewane z nasion w kontrolowanym środowisku, przeznaczone do przesadzenia do gruntu. Nie są trudne w uprawie, wymagają natomiast właściwych warunków do wzrostu – stałej temperatury, regularnego nawadniania i dostępu do światła. Rozpoczęcie upraw z rozsad pozwala na uzyskanie plonów szybciej lub rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego wcześniej, zanim warunki na zewnątrz staną się odpowiednie.
– Rozsady umożliwiają roślinom lepszy start, zapewniając ich bardziej efektywny wzrost po przesadzeniu do gruntu. Młode sadzonki są silniejsze i bardziej odporne od roślin wysiewanych wprost do ziemi. Należy jednak pamiętać, że każdy gatunek ma swoje indywidualne potrzeby, więc zawsze warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi siewu na opakowaniu nasion. Wysiew najlepiej zacząć na kilka tygodni przed ostatnimi przymrozkami, tak by około połowy maja móc przenieść rozsady na grządki – podpowiada Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Jakie rośliny najlepiej uprawiać przez rozsady?
Nie każdą roślinę musimy uprawiać z rozsady, wiele z nich możemy wysiewać wprost do gruntu. Jednak nie zawsze pogoda na dworze sprzyja wschodom nasion, dlatego przygotowanie rozsady będzie bardzo pomocne, a niekiedy niezbędne.
Wysiew pomidorów, papryki czy bakłażanów warto rozpocząć około 6-8 tygodni przed przewidywaną datą ostatnich przymrozków. Te gatunki potrzebują więcej czasu na rozwój przed przeniesieniem do ogrodu. Kapusta, brokuły lub kalafior wymagają 4-6 tygodni wzrostu w kontrolowanych warunkach, są jednak bardziej odporne na chłodne otoczenie. Z kolei ogórki i cukinie są szybko rosnącymi warzywami, dlatego najlepiej wysiać je 2-4 tygodnie przed planowanym przesadzeniem do gruntu.
Jest także wiele gatunków kwiatów, których uprawę możemy rozpocząć jeszcze zimą, aby pięknie zakwitły wczesną wiosną.
– Już w marcu można wysiać astry, wielobarwne cynie, pachnące dzwonki irlandzkie lub mniej popularne gatunki jak gomfrenę kulistą, ketmię południową, kleomę ciernistą, lewkonie, czy lwie paszcze. Warto do tego celu wykorzystać mini szklarnie lub doniczki z włókna kokosowego, które idealnie sprawdzą się do rozmnażania i pikowania. Surowiec ten pozwala korzeniom swobodnie rosnąć i penetrować ścianki doniczki. Zapewnia im odpowiedni dostęp do powietrza, co sprzyja zdrowemu wzrostowi rośliny – podpowiada Joanna Legutko.
Wysiew i przesadzenie do gruntu
Przygotowanie rozsady nie jest skomplikowane, trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy wybrać pojemniki, które posiadają otwory w dnie, aby odprowadzać nadmiar wody, w przeciwnym razie siewki zgniją. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne zestawy do produkcji rozsad, wygodnym rozwiązaniem są także mini szklarnie. Bardzo istotny jest również wybór odpowiedniego podłoża – ziemia z ogródka może zawierać pleśń lub patogeny chorobotwórcze. Do przygotowania sadzonek najlepiej wybrać tradycyjną ziemię do kwiatów lub wykorzystać np. podłoże kokosowe.
– Nasiona wysiewamy według instrukcji na opakowaniu do przygotowanych wcześniej pojemników. Należy pamiętać, aby sprawdzić głębokość siewu, a nasiona rozkładać równomiernie, ponieważ zbyt gęste siewki będą pozrastane korzeniami, przez co częściej pleśnieją, a przy ich przesadzaniu istnieje większe ryzyko uszkodzenia. Kiedy rozsada osiągnie odpowiednie rozmiary, a siewki będą posiadać rozbudowany system korzeniowy, pora na wysadzenie ich na miejsce stałe w ogrodzie. Jednak wcześniej warto je najpierw przyzwyczaić do warunków zewnętrznych. Należy zacząć od wystawiania roślin na zewnątrz na 1-2 godziny dziennie, stopniowo wydłużając ten czas. Dzięki temu rośliny będą silniejsze i bardziej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne – tłumaczy Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Przygotowanie rozsady jest nie tylko praktyczne, ale także bardziej efektywne i dające satysfakcjonujące rezultaty. Umożliwia ogrodnikom większą kontrolę nad swoimi uprawami oraz zapewnia zdrowsze, silniejsze rośliny zdolne do wydawania obfitych plonów.
Źródło: W.Legutko