Wyspa w kuchni
Może służyć jako miejsce do przechowywania, zmywania, a także gotowania czy spożywania posiłków. Organizuje przestrzeń. Wspaniale łączy strefy i… ludzi.
Mowa o wyspie kuchennej, czyli wolnostojącym meblu usytuowanym w centralnym punkcie kuchni. Meblu, który zmienia nam styl pracy. Niczym aktor na scenie stajemy przodem do domowników i gości, którzy mają okazję towarzyszyć naszym kulinarnym poczynaniom.
Wyspa znajduje się najczęściej w kuchni otwartej na salon. Jest doskonałym łącznikiem tych stref. Od strony kuchennej są zwykle szafki i szuflady, czyli dodatkowe miejsca do przechowywania. Jeśli zdecydujemy się usytuować na wyspie strefę zmywania, pod blatem zmieści się zapewne i zmywarka, a na blacie zlewozmywak (jedno nie wyklucza drugiego – mimo posiadania zmywarki zlew z kranem jest w kuchni niezbędny, bo przecież trzeba gdzieś móc szybko opłukać warzywa, umyć ręce, napełnić wodą garnek itd.). Oczywiście należy pamiętać, że lokalizacja miejsca do zmywania na wyspie wymaga specjalnego poprowadzenia instalacji wodno-kanalizacyjnej.
W przykładowej aranżacji w odcieniu off-white, czyli bieli z kroplą szarości, w roboczy blat wyspy wkomponowano nieduży, okrągły zlewozmywak w tonacji harmonizującej z kolorystyką kuchni. Towarzyszy mu stojąca, chromowana bateria Tiga VerdeLine. Jej elegancka, choć prosta forma świetnie pasuje do kompozycji w klasycznym stylu. Bateria wyposażona jest w regulator ceramiczny; perlator na końcu obrotowej wylewki sprawia, że oszczędniej gospodarujemy wodą, a system łatwego usuwania kamienia wapiennego pozwala na łatwe czyszczenie.
Od strony salonu wyspa posiada „część barową” z hokerami – tu zjemy śniadanie, wypijemy kawę albo pogawędzimy z koleżanką, nie przerywając przygotowań do obiadu. W aranżacji uwagę zwracają duże lampy zawieszone na złoconych łańcuszkach, które korespondują z designerskimi sprzętami, takimi jak złocony robot kuchenny czy czajnik.
Czasem interesująca bateria zlewozmywakowa okazuje się jednym z najmocniej przykuwających uwagę elementów kuchni. Przykładem aranżacja z białą wyspą o drewnianym blacie współgrającym z deskami podłogi. Tu strefa zmywania składa się z białego zlewu i efektownej, wysokiej baterii Savona z obrotową wylewką i wyciąganym natryskiem o dwóch funkcjach strumienia. Ciekawy, techniczny wygląd baterii wnosi do wnętrza klimat industrialu. Współgra z wiszącymi na kablach żarówkami w części salonowej, prostym stołem, krzesłami w stylu scandy, biało-czarną grafiką. Drewno blatu, podłogi, biała cegiełka na ścianach ocieplają wizualnie całość, sprawiając, że kuchnia nie jest sterylnym laboratorium, ale przytulną przestrzenią, zachęcającą do spędzania w niej czasu.
Na wyspie projektanci często lokują nie tylko zlewozmywak, lecz także płytę grzewczą, jak w aranżacji z blatem o fakturze z jasnego marmuru. Strefa gotowania nie jest tu duża, po drugiej stronie mamy „stół” z hokerami. Zlewozmywak został umieszczony w ciągu zabudowy pod ścianą. Biel baterii i zlewu wyróżnia się na ciemnym tle powierzchni między dolnymi a górnymi półkami, „powtórzonej” na wyspie od strony salonu. W aranżacji wykorzystano baterię Adore White/Chrome z regulatorem ceramicznym i obrotową wylewką zakończoną perlatorem. Białe meble kuchenne o klasycznej formie, z delikatnym frezowaniem, zestawiono z ciemnym parkietem. Bez wątpienia wrażenie robi duży, nowoczesny żyrandol.
Źródło: Ferro