15 akcesoriów kuchennych do 50 zł, które zrobią z Ciebie szefa kuchni
Gotowanie to satysfakcjonująca i przynosząca wiele radości czynność. Nie tylko pobudza wyobraźnię, pozwala rozwijać intuicję kulinarną, ale także może przerodzić się w hobby, a nawet profesję. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu wiemy dokładnie, co jemy oraz zdecydowanie łatwiej jest nam kontrolować wydatki. Z myślą o tych, którzy uwielbiają spędzać czas w kuchni, eksperci Salonów Agata przygotowali listę 15 przydatnych akcesoriów kuchennych w przystępnych cenach, które uatrakcyjnią proces przygotowywania smacznych posiłków. Być może wśród nich znajdzie się gadżet, który obudzi drzemiącego wewnątrz szefa kuchni?
Pieczenie, krojenie, blanszowanie, wyciskanie – to nieodłączne czynności towarzyszące gotowaniu. By można było czerpać z niego tylko i wyłącznie przyjemność, warto zaopatrzyć się w przedmioty, które nam w tym zadaniu pomogą. Przy ich wyborze dobrze zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których są wykonane. Mają przecież posłużyć na lata. Lista ekspertów Salonów Agata została stworzona na bazie wyłącznie takich produktów. Każdemu kucharzowi – bez względu na staż – pomoże ona w kuchennych pracach i sprawi, że przygotowywane potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Lista może stać się również idealną inspiracją dla wszystkich osób, które w najbliższym czasie planują wyposażanie swojej kuchni.
Wielkie przygotowania
Ucieranie, spryskiwanie, wyciskanie, ścieranie oraz wiele innych czynności towarzyszy codziennemu przygotowaniu posiłków.
Drobne akcesoria mogą znacznie je ułatwić. Rozpocznijmy od niezbędnego produktu, jakim jest wyciskacz do czosnku. Wybierzmy ten wykonany z metalu, z chromowaną powierzchnią. Uwolni smak, a także aromat produktu. Warto wspomnieć również o wyciskarce do cytryn z pojemnikiem, która pomoże szybko wydobyć sok z owocu, a dzięki specjalnie wyprofilowanej kratce, zapobiegnie przedostawaniu się pestek. Przydatna będzie szatkownica, która pozwoli szybko oraz dokładnie posiekać owoce czy warzywa. Gadżetem wartym uwagi jest też spryskiwacz do oleju i octu. Pozwala perfekcyjnie kontrolować ilość dodanych płynów oraz wspiera zdrową dietę przez ograniczenie tłuszczu. Warto zaopatrzyć się jeszcze w tarkę z pojemnikiem zamykanym pokrywą, która znacznie ułatwi pracę w kuchni. Starte na niej warzywa czy ser znajdują się w zamkniętym pojemniku, co pozwala uniknąć konieczności sprzątania ich z kuchennego blatu.
Gotowanie każdego posiłku należy zacząć od przygotowania produktów. Warzywa i owoce trzeba nie tylko umyć, ale zazwyczaj też obrać. Dobranie odpowiedniej obieraczki, często jest sporym wyzwaniem. Musi mieć dobrze wyprofilowane ostrze, by nie ścinało zbyt wiele produktu, rączkę odporną na rdzę oraz ostry nożyk. Idealnie sprawdzą się obieraczki wykonane ze stali nierdzewnej, jak np. obieraczka Visionary, która będzie trwała i odporna na działanie wody. Atutem jest jej dodatkowa końcówka, ułatwiająca usuwanie niechcianych części oraz profilowana rączka, która wygodnie ułoży się w dłoni.
Krojenie na miarę szefa kuchni
Krojenie to jedna z najczęściej wykonywanych czynności kuchennych. Z oczywistych akcesoriów, przyda się deska do krojenia. Wytrzymała oraz stylowa jest ta wykonana z odpornego na wilgoć i odkształcenia drewna akacjowego, która posiada specjalne wgłębienie zapobiegające rozlewaniu się soków z krojonych produktów. Drugim niezbędnym przedmiotem jest nóż. Najlepiej, jeśli będzie wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, z drewnianą rączką, jak np. nóż szefa kuchni Saito. Zdecydowanie przyda się także ostrzałka, która zadba o to, by kroiło się lekko i szybko – świetnie sprawdzi się model Mini 2.
A jak ułatwić sobie przygotowywanie ziół? Zacznijmy od praktycznego 10) moździerza, który pomoże utrzeć ulubione zioła czy przyprawy, pozostawiając je aromatyczne i świeże. Najlepiej sprawdzi się ten wykonany z marmuru, a jego dodatkowym atutem będzie elegancki, prosty wygląd. Wykorzystajmy również specjalnie przeznaczone do tego nożyczki.
– Świeże zioła dodają potrawom wyrazistości, nie powinniśmy ich pomijać podczas gotowania. Najszybciej i najbezpieczniej jest kroić je specjalnymi nożyczkami do ziół. Ciekawym modelem są nożyczki Practico, które posiadają 5 rzędów równoległych ostrzy. Można nimi posiekać każdego rodzaju zioła, szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Wyposażone są też w antypoślizgowy uchwyt, który pozwala pewnie utrzymać nożyczki w dłoni, radzi Natalia Nowak, ekspertka ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.
Pieczenie na 5 gwiazdek
Pieczenie to jedna z popularniejszych i na pewno najbardziej aromatycznych metod przygotowania posiłków. Dzięki tej technice nasze podniebienia rozpieszczane są przez smakowite wypieki. By je przygotować, niezbędne są odpowiednie formy. Gdy mamy ochotę na letni torcik, czy małą tartę, zainwestujmy w niewielką tortownicę. Jej teflonowa powierzchnia i karbowane dno zapewnią udane wypieki, które nie będą przywierały i uszkadzały się w trakcie przenoszenia na paterę. A może to odpowiedni moment na muffinki? Do ich przygotowania można wykorzystać silikonowe foremki Anide, które nie tylko sprawią, że babeczki będą miały pożądany kształt, lecz także zapewnią łatwe ich usunięcie z elastycznego silikonu. A co po wyjęciu ciast z piekarnika? Czas na dekorację. Po pierwsze przy pomocy dekoratora do ciast, z wymiennymi końcówkami. Wykonany ze stali gadżet pozwoli na profesjonalne wykończenie wypieków kolorowymi masami, bitą śmietaną lub polewą. Po drugie, bardzo przyda się naczynie do roztapiania czekolady. Jego specjalnie wyprofilowany brzeg pozwoli rozpuszczać, podgrzewać czy przyrządzać kremy.
Wybierając kuchenne akcesoria, warto mieć uwadze odpowiedni stosunek jakości do ceny. W asortymencie Salonów Agata znajdziemy wiele niedrogich propozycji, wykonanych z wysokiej jakości materiałów, które posłużą nam na lata. Przedmioty te pomogą nie tylko w szybszym i łatwiejszym gotowaniu, lecz także w podnoszeniu naszych umiejętności kulinarnych. Pamiętajmy, że lepsza jakość gadżetów to lepszy smak potraw. To także okazja do próbowania swoich sił w nowych, bardziej skomplikowanych przepisach oraz ciągłego podnoszenia kompetencji kulinarnych. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Źródło: Salony Agata