Jak wybrać odpowiednią patelnię?
Przepisem na sukces wielu potraw są nie tylko najlepszej jakości składniki, ale także wysokiej klasy sprzęt. Podstawą wyposażenia każdej kuchni są dobre patelnie. Ich wybór jest bardzo duży, dlatego warto poznać ich przeznaczenie i dopasować je do rodzaju potrawy.
W przypadku patelni liczy się wiele elementów, ale najważniejszym jest rodzaj powłoki, bo to ona ma bezpośrednią styczność z jedzeniem. Patelnie Kohersen® wykonane przy użyciu opatentowanej technologii BLACK CUBE® posiadają również unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną: zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia, która pozwala na wyjątkowo efektywne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni użytkowej, a także zapobiega przywieraniu.
Dodatkowym zabezpieczeniem powierzchni patelni jest długotrwała, odporna na zarysowania powłoka DIAMOND, która pomaga chronić naczynie przed uszkodzeniem, nawet podczas używania metalowych przyborów kuchennych. I co ważne powłoka ta nie zawiera szkodliwych związków, które mogłyby pod wpływem wysokiej temperatury przedostawać się do pokarmów.
W patelniach Kohersen® zastosowano wyjątkowo trwałą hybrydową konstrukcję TRI-PLY, w której korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna. Dzięki tej innowacyjnej konstrukcji, która gwarantuje doskonałe przewodzenie i efektywne utrzymanie ciepła podczas gotowania, patelnie nagrzewają się do temperatury 200 st. w ciągu zaledwie 60 sekund. W ten sposób możemy szybciej przyrządzić potrawy, a przy tym zaoszczędzić energię, co znacząco obniża nasze wydatki.
W dobrym rozmiarze
Niezwykle istotny jest również rozmiar patelni. Najlepiej mieć ich kilka, tak by dobrać je do ilości produktów, które smażymy lub dusimy. Jeśli ściśniemy dużą ilość składników, na bardzo małej patelni, nie będą się one równomiernie smażyć. Z kolei podczas smażenia niewielkich ilości warzyw czy mięsa na bardzo dużej patelni, łatwiej o przypalenia, gdyż woda znacznie szybciej z nich odparowuje. Zatem jaką patelnię wybrać? Trzeba wziąć pod uwagę, dla ilu osób najczęściej gotujemy i na tej podstawie dokonać wyboru. Dla dwu- lub trzyosobowej rodziny powinna wystarczyć patelnia o średnicy ok. 24 cm. Najlepiej jednak zaopatrzyć się w kilka patelni.
Do duszenia, blanszowania i sosów
Kiedy planujemy zakup patelni, najczęściej sięgamy po płaską i szeroką. Tymczasem oprócz tradycyjnej, warto mieć też głęboką patelnię saute o kształcie przypominającym szeroką misę. Jej optymalny rozmiar to 26 cm i pojemność 3,6 l, który znajdziemy wśród modeli Kohersen BLACK CUBE®. Wysokie, zaokrąglone ścianki idealnie sprawdzają się, kiedy musimy dusić mięso na gulasz czy warzywa na leczo. Kształt patelni saute świetnie nadaje się, by szybko i sprawnie wymieszać płynne produkty, które nie powinny się podczas podgrzewania mocno zredukować. W tego typu patelniach doskonale blanszuje się warzywa i smaży mięso techniką sauté, która polega na smażeniu w głębokim tłuszczu. Można też przyrządzić różnego rodzaju sosy, marynaty czy farsze, a także ciasta i słodkie kremy, które trzeba gotować na parze.
Wok, nie tylko w kuchni chińskiej
Wok to rodzaj patelni, która początkowo była wykorzystywana głównie w kuchni chińskiej. Z kształtu przypomina ona miskę z rączką lub dwoma uszami. Służy przede wszystkim do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu i smażenia w ruchu. W kuchni azjatyckiej używa się woka do przygotowania potraw w technice stir-fry. Ta technika pozwala na dodanie do potraw niewielkiej ilości tłuszczu, a ciepło równomiernie rozchodzące się po naczyniu gwarantuje zachowanie jędrności oraz naturalnego smaku i aromatu składników.
Kluczem do sukcesu w przypadku smażenia typu stir-fry w woku jest bardzo wysoka temperatura, dzięki której w smażonych produktach zachodzą szybkie reakcje karmelizacji, odpowiedzialne za smak, zapach i barwę przygotowywanych produktów. Wok nadaje się również do duszenia potraw. Wówczas do naczynia należy dopasować dobrze przylegającą do brzegów pokrywkę. W woku Kohersen BLACK CUBE® można przyrządzać nie tylko dania kuchni azjatyckiej, ale też mięsa, warzywa, potrawy jednogarnkowe lub składniki do dań bardziej złożonych. Spłaszczone dno woka to efekt dostosowania go do kuchenek indukcyjnych.
Źródło: DLF