Jak spakować żywność na Majówkę?
Mimo, że Majówka trwa kilka dni, to zazwyczaj zabieramy ze sobą bagaż jak na tygodniowy wyjazd. Jeśli planujesz aktywny wypoczynek w górach, spływ kajakowy czy wyjazd rowerowy i zależy ci na tym, żeby bagaż zajmował jak najmniej miejsca, to skorzystaj z pakowarki próżniowej. Dzięki niej nie tylko przedłużysz trwałość produktów spożywczych, ale także zabezpieczysz swoje dokumenty czy telefon przed wilgocią.
Pakowanie próżniowe polega na odessaniu powietrza z opakowania i jego szczelnym zamknięciu. Technologia ta znacznie zmniejsza ryzyko psucia się, utleniania i rozwoju bakterii tlenowych. Pozwala na dłużej zachować trwałość zapakowanych produktów i zmniejszyć ilość miejsca, które zajmują. Taką wygodę zapewniają nam zgrzewarki próżniowe FoodSaver, które eliminują powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników czy folii. I co jest szczególnie ważne, wszystkie folie używane w zgrzewarkach FoodSaver są wolne od BPA (szkodliwy związek chemiczny Bisfenol A).
Pojemniki na drogę
Oprócz tradycyjnych folii marka FoodSaver proponuje wiele innych możliwości próżniowego pakowania produktów na podróż, takich jak hermetyczne pudełka w wielu rozmiarach. Sprawdzają się m.in. w przypadku owoców, sałatek, ciastek, orzechów i resztek posiłków. Pojemniki te posiadają dwa różne tryby: próżniowy, który pozwala zachować świeżość żywności oraz tryb marynowania, który przydaje się, gdy chcemy przygotować np. mięso czy ryby i warzywa w ciągu kilku minut na grilla. Pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wyjątkowo trwałego materiału Tritan™, który podobnie jak folie, nie zawiera szkodliwego związku BPA. Pojemniki te są odporne na pęknięcia i nie przebarwiają się. Można je myć w zmywarce.
Prowiant nie tylko suchy
Często podczas podróży nie chcemy tracić czasu na jedzenie w restauracji lub wolimy nie ryzykować posiłku w przydrożnym barze. Na wycieczce kłopot jest też zazwyczaj z pieczywem, wędlinami, świeżymi owocami i jarzynami. Żeby nie szukać okolicznych sklepów, możemy zabrać z domu nie tylko produkty śniadaniowe, ale nawet wcześniej przygotowane gotowe obiady, zapakowane bez dostępu powietrza. Dzięki temu nawet w czasie wyjazdów można mieć dostęp do świeżych produktów. Pamiętajmy jednak, że próżniowe pakowanie, nie zastąpi nam lodówki, dlatego foliowe woreczki należy trzymać w chłodniejszym miejscu i zabezpieczyć przed działaniem promieni słonecznych.
Co można zapakować próżniowo?
Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami itp. Zgrzewarki próżniowe mają zazwyczaj dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. Np. orzeszków czy musli. Dzięki wysokiej jakości zgrzewarkom próżniowym FoodSaver zapakujemy także płyny, np. zupy, które są naprawdę dobre tylko wtedy, gdy zostaną przygotowane z naturalnych składników. Dotyczy to również marynat, sosów i gulaszu. Niektóre modele mają dodatkowy tryb pulsacyjny, który ułatwia pakowanie produktów delikatnych, np. pieczywa.
W przypadku wyjazdu warto zapakować też dokumenty czy np. telefon przed spływem kajakowym. Pakowanie próżniowe pozwoli zabezpieczyć sprzęt elektroniczny czy ważne dokumenty przed zamoczeniem.
Mniejsza objętość i ochrona przed wilgocią
Miejsce w plecaku czy torbie podczas wyjazdu jest na wagę złota. Zyskasz je korzystając ze zgrzewarki próżniowej FoodSaver. Odessanie powietrza ze specjalnego foliowego worka zmniejsza ciśnienie wewnątrz oraz powoduje, że sama zawartość, czyli np. warzywa, owoce, ziarna czy mięso wraz z opakowaniem ma mniejszą objętość. Ponieważ na biwaku na ogół sami przyrządzamy proste posiłki, dlatego warto mieć ze sobą sól, cukier, kaszę, rozmaite płatki czy nasiona, a także kawę. W nieszczelnych opakowaniach sypkie produkty szybko absorbują wilgoć z otoczenia, zbrylają się. Zapakowane próżniowo, zachowają kilkakrotnie dłużej świeżość i aromat, a także swoją konsystencje. Dzięki temu nawet podczas deszczowej pogody szybko i sprawnie zrobimy śniadanie czy obiad.
Źródło: FoodSaver