Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie drzew owocowych wykonuje się zimą. To bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny. Sprzyja wzrostowi roślin, pozwala nadać roślinom harmonijny kształt oraz stymuluje kwitnienie i owocowanie.

Niecięte drzewa osiągają duże rozmiary. Zbyt liczne gałęzie zagęszczają koronę, a te, które znajdują się w jej wnętrzu, cierpią na brak światła i powietrza, wskutek czego słabną i padają ofiarą chorób. Takie drzewa również słabiej owocują. Na nieprzycinanych drzewach pojawiają się wilki (czyli bardzo silne, nieowocujące pędy, zabierające innym dużą część soków i psujące sylwetkę drzewa).

Pora na cięcie

Drzewa owocowe przycinamy, kiedy rośliny są w czasie pełnego uśpienia, czyli zanim przyjdzie odwilż. Wtedy z powstałych ran nie będą wypływały soki. Na przełomie stycznia i lutego wykonujemy podstawowe cięcie mające na celu kształtowanie korony oraz jej prześwietlenie.

Przede wszystkim usuwamy obumarłe gałązki, okaleczone bądź chore oraz tzw. „dziki”. Skracamy gałęzie główne nadmiernie wydłużone i grożące złamaniem się. Usuwać należy również gałęzie krzyżujące się i zagęszczające koronę.

 

przycinanie drzew owocowych

Pilarka łańcuchowa Greenworks 24 V z akumulatorem w zestawie. Wyposażona w łańcuch 25 cm i prowadnicę, które można wymienić bez użycia narzędzi. Model posiada system automatycznego smarowania łańcucha i dwustopniowy start chroniący przed przypadkowym włączeniem urządzenia. www.langelukaszuk.pl

 

Cięcie stymulujące owocowanie

Przycinanie ma na celu pobudzenie rośliny sadowniczej do owocowania. Bez takiego cięcia, drzewo zagęszcza się, zajmuje dużo miejsca, ale wydaje mało i kiepskiej jakości owoców. Poza tym, drzewo może zacząć owocować przemiennie, tzn. po roku z obfitym zbiorem następuje rok bez owoców. Dlatego gałęzie muszą mieć dobry dostęp do światła oraz nie przeszkadzać sobie nawzajem. Przycinając drzewo staramy się utrzymać w koronie stałą równowagę między pędami wegetatywnymi a owoconośnymi. Takie cięcie sprzyja wydawaniu wielu młodych pędów, które kwitną najobficiej.

sekatory kowadełkowe

Sekator kowadełkowy pozwala na cięcie gałęzi o grubości od 28 mm do 55 mm. Mechanizm PowerGear™ zwiększa siłę cięcia i redukuje wysiłek podczas pracy. Technologia PowerStep™ pozwala ciąć gałęzie w 1, 2 lub 3 nieforsownych krokach, w zależności od grubości przecinanej gałęzi. www.fiskars.pl

 

Jak ciąć

Usuwając grubszy konar, najpierw należy wykonać nacięcie od spodu (na ok. 1/3 grubości konara). Następnie opiłowujemy go skośnie od góry. Powierzchnię dużych ran należy wyrównać sierpakiem i pokryć farbą emulsyjną z fungicydem.

piła ręczna do drewna

Piła do gałęzi. Długość ostrza 36 cm. www.leroymerlin.pl

Cienkie gałązki usuwamy za pomocą sekatorów w odległości 4-6 mm od dobrze widocznego pąka liściowego. Wyrośnie z niego nowy pęd. Cięcie najlepiej wykonać nad pąkiem zwróconym na zewnątrz korony, dzięki czemu, nowy pęd nie skieruje się do wnętrza korony tylko na jej zewnątrz. Cięcie wykonujemy skośnie tak, aby dolna część zadanej rany znalazła się naprzeciwko pąka.

sekator do cięcia

Sekator ogrodowy Expert Cut służy do cięcia drobnych pędów. www.gardena.pl

Tekst M. Ćwikła, serwisy prasowe firm

Dodaj komentarz

Instagram