Szybko, zdrowo, pysznie z pomocnikami kuchennymi
Czasem nie mamy czasu, ani ochoty na gotowanie, ale niestety apetyt od tego nie słabnie i musimy i tak coś przyrządzić. Alternatywą może być zamówienie jedzenia, jednak na dłuższą metę jest to nieopłacalne, a gotowe potrawy ze sklepów nie zawsze są smaczne. Rozwiązaniem jest korzystanie z urządzeń i gadżetów, które sprawią, ze przygotujemy zarówno wytrawne, jak i słodkie potrawy szybko i sprawnie. Sprawdźmy, co warto mieć w swojej kuchni!
Dania z piekarnika uchodzą za szybsze w wykonaniu niż te gotowane, a do tego pieczenie jest zdrowszą formą obróbki cieplnej niż smażenie. Dlatego piekarnik zdecydowanie wygrywa z patelnią. Jeśli jednak chcemy jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania potraw, warto wybrać na przykład piecyk do pizzy albo frytownicę beztłuszczową.
Bez smażenia, za to ze smakiem!
– Nie oszukujmy się – wszyscy lubimy smart urządzenia kuchenne, czyli takie, które szybciej i lepiej przygotują nam posiłek. W przeciwieństwie do tradycyjnego piekarnika czy głębokiej frytkownicy, te nowsze odpowiedniki osiągają wysoką temperaturę w bardzo krótkim czasie. Nie musimy czekać, aż duży piekarnik się nagrzeje, szczególnie jeśli mamy przyrządzić tylko jedną porcję. Dodatkowo frytownica na gorące powietrze pozwala na przygotowanie także wielu innych dań (nie tylko frytek bez tłuszczu) – na przykład nuggetsów, warzywnych zapiekanek, pieczonych owsianek czy innych przekąsek. To prawdziwi pomocnicy kuchenni, a nie gadżety, które tylko zbierają kurz, bo możemy je wykorzystać nie tylko do szybkiego pieczenia, ale i kreatywnych pomysłów kulinarnych – podpowiada ekspertka KiK i dodaje: a jeśli chcemy urządzić wieczorem minigrilla ze znajomymi, to warto zainwestować w grill raclette. Nie potrzebujemy do jego obsługi ogrodu, ani tarasu, wystarczy kuchenny stół. Na specjalnych łopatkach upieczemy warzywa, ser czy kawałki zamarynowanego mięsa. To świetny pomysł na udany wieczór w gronie znajomych.
Zdrowe sałatki i warzywne przekąski
Zimą często czujemy przesyt ciężkimi daniami i rozgrzewającymi zupami, wypatrując śladów wiosny. Zamiast czekać na to, aż pojawią się nowalijki, możemy skorzystać z tego, co aktualnie znajdziemy w sklepach. Przygotowanie sałatek, zup-kremów, czy warzywnych sals ułatwi kilka urządzeń.
– Okazuje się, że największa trudność w zrobieniu sałatek i surówek nie polega na tym, że nie mamy na nie składników – zawsze znajdzie się w lodówce kapusta, sałata, marchew czy kilka pomidorów – ale na tym, że nie mamy ochoty ich obierać i kroić, bo zajmuje to sporo czasu. Osobiście uważam, że spiralna obieraczka, z której otrzymuję cienkie nitki cukinii czy marchewki, zmieniła moje podejście do krojenia warzyw. Ten sprytny gadżet nie tylko oszczędza czas, ale także daje doskonałe efekty – zrobienie spaghetti w wersji wegetariańskiej z cukinii jest turbołatwe. W mojej szufladzie kuchennej mam także szatkownicę wielofunkcyjną do warzyw, którą polecam wszystkim, bo skutecznie zastępuje nóż, a plasterki, słupki czy wiórki są cienkie i równej wielkości. Takiego efektu nie da się osiągnąć w krótkim czasie przy pomocy tylko noża. Dobrym sposobem na przemycanie warzyw do diety są także kremowe zupy – aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję, najlepiej użyć blendera, który wszystko szybko zmieli – podpowiada ekspertka KiK.
Słodkie desery i napoje
Było zdrowo i wytrawnie, ale czasem potrzebujemy czegoś otulającego nie tylko podniebienie, ale i serce, a w takich momentach słodki deser jest idealnym rozwiązaniem.
– Słodkości możemy zaserwować na poprawę humoru naszemu partnerowi lub dziecku, ale także przygotować wspólnie z gośćmi i może to być doskonała zabawa. Czekoladowa fontanna w otoczeniu owoców z pewnością będzie cieszyła się powodzeniem, tak jak gofry czy donuty prosto z opiekacza z wymiennymi wkładami. Możemy także pobawić się w mistrza napojów lodowych typu slush, korzystając ze specjalnego urządzenia. Możliwości jest naprawdę sporo! – podsumowuje ekspertka.
Jak widać, połączenie szybkiego ze zdrowym i pysznym przygotowaniem potraw nie jest takie trudne. Jednak zanim wybierzemy sprzęty domowe, które nam to ułatwią, zastanówmy się, z których będziemy korzystali najczęściej. Może warto rozważyć zakup urządzenia wielofunkcyjnego, aby zajmowało mniej miejsca w kuchni i nie stało się dodatkowym gadżetem, o którym przypominamy sobie raz w roku?
Źródło: KiK