Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Wielkanoc to najważniejsze i jednocześnie najstarsze święto chrześcijańskie. To wtedy wypełnia się najważniejsza tajemnica naszej wiary. Stąd również tak wyjątkowa i radosna aranżacja świątecznego stołu. Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Święta Wielkiej Nocy obchodzone są w Polsce niezwykle uroczyście. Na wielkanocnym stole szczególne miejsce zajmują potrawy i dekoracje nawiązujące do tradycji i symboliki. Są to przede wszystkim symbole związane ze śmiercią i odradzaniem się. Najważniejszym jest jajko, symbol życia, odradzania się i zmartwychwstania. Źródło i początek wszystkiego. Baranek na stole uosabia obecność Chrystusa. Jest też przypomnieniem Starego Testamentu i historii o ocaleniu pierwotnych synów Izraela od śmierci w Egipcie. Zajączek kojarzony jest z płodnością, witalnością i odradzaniem się przyrody. Baba wielkanocna powinna być sporych rozmiarów. Dawniej wierzono, że im większa, tym zapowiada się bardziej udany rok. Palma wielkanocna natomiast dołączyła do obrzędów świątecznych już w XI wieku. To pamiątka triumfalnego wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Dawniej wierzono, że chroni przed nieszczęściem i złośliwością sąsiadów.
Wprost z ogrodu
Wyeksponuj to co naturalne, ale w nieoczywisty sposób. Rozłóż na stole świeże gałązki bukszpanu, jarmużu, bazi. Ta interesująca kompozycja tworzy szalenie soczystą, wiosenną i radosną dekorację. Dla zwiększenia efektu, na biały obrus możesz też położyć bieżnik w motywy roślinne.
Naturalnie i elegancko
Bogatą dekorację może zastąpić piękny bukiet żywych kwiatów, np. żółtych tulipanów z dodatkiem gałązek bazi. Ustawiony centralnie na stole wniesie powiew świeżości i radości. Taka dekoracja wspaniale zaprezentuje się w towarzystwie białej, eleganckiej porcelany jak również zastawy w delikatnych, pastelowych kolorach oraz kryształowych dodatków. Naturalne, ekologiczne akcenty w aranżacjach wielkanocnych mają się doskonale i nic nie wskazuje na to, by ten trend miał zniknąć z naszych domów. Wszystko dzięki utrzymującej się popularności zero waste i stylu eko. Lniane tkaniny, naturalne gałęzie i świeże kwiaty dodają aranżacjom wiosennej lekkości i cieszą oko swoją subtelnością. Nie bójmy się zatem miksować eleganckich dodatków z surowymi akcentami – ten eklektyzm zaprocentuje niebanalną stylizacją wielkanocnego stołu.
Warto również zastanowić się nad rezygnacją z papierowych serwetek. Na fali popularności idei zero waste, do łask powracają ich tekstylne odpowiedniki, które nierzadko zachwycają ręcznym haftem i unikalnym charakterem. W takie serwetki możesz ubrać ugotowane na twardo jajka. Wystarczy je owinąć serwetką i związać np. sznureczkiem, tak jak widać to na zdjęciu poniżej.
Gniazdka, pisanki i ptaszki
Zastanawiasz się Jak udekorować stół na Wielkanoc? Możesz wybrać jeden motyw przewodni, np. pisanki. Rozłóż obrus z ich motywem. Jaka faszerowane wyeksponuj w specjalnie przeznaczonych do tego naczyniach w kolorowe lub czarno-białe wzory, jak proponuje marka home&you. Dla wzmocnienia efektu możesz rozłożyć apetyczne jajeczka również na stole.
Aranżacja świątecznego stołu jest wyjątkowa. Ma zachwycać. Do śniadania świątecznego możesz podać jajeczka przepiórcze w gniazdkach. Wystarczy zwinąć kilka brzozowych gałązek i spiąć je drucikiem florystycznym. Tak przygotowane gniazdka rozłóż na talerzach i połóż w nich ugotowane jajeczka. Z pewnością zrobią na gościach wrażenie.
Święta w pastelach
Wiosna nie kojarzy się jedynie z intensywnymi i jaskrawymi kolorami jak żółty, pomarańczowy, zielony… W tym czasie kwitną przecież również wiśnie, jabłonie, magnolie, a wiele z kwiatów cebulowych kwitnie na biało, różowo, fioletowo czy błękitnie. Również stół wielkanocny bardzo ładnie zaprezentuje się w pastelowych kolorach.
Oryginalny stroik
Bukiet wiosennych kwiatów ustawiony na stole nada świeżości i radosnego klimatu. Jednak goście z pewnością na długo zapamiętają oryginalny, własnoręcznie wykonany stroik.
Do naczynia na jajka wystarczy wstawić skorupki po jajkach. Najlepiej sprawdzą się wydmuszki z uciętymi czubkami. Wypełnij je wodą (jak maleńkie wazoniki) i wsadź do nich kwiaty, np. pelargonie. Mogę to być też żonkile lub tulipany.
Brakuje Ci czasu na przygotowanie ozdób? Martwisz się jak udekorować stół na Wielkanoc? Włóż do dekoracyjnej osłonki kępkę szafirków. Na wierzch rozłóż mech. Dodatkowo możesz wetknąć kilka gałązek pomalowanych np. na czerwono.
Tekst M. Ćwikła, zdjęcia serwisy prasowe firm
2 komentarze
W czasie poszukiwania w sieci potrzebnych informacji znalazłam ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Chcę podziękować za Twoją pracę . Koniecznie będę polecał to miejsce i regularnie odwiedzał by poczytać nowe posty.
Dziękuję za miłe słowa i zachęcam do lektury innych materiałów. Pozdrawiam:)