Gotuj zdrowo i powoli

Jeśli nie lubisz lub nie możesz poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie i pilnowanie, żeby potrawa nie przypaliła się i nie wykipiała, to dobrym rozwiązaniem będzie dla ciebie wolnowar. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto z niego korzystać. Posiłki, które w ten sposób przygotowujemy, zachowują składniki odżywcze, które w wyższych temperaturach zostałyby utracone.

Wrogiem zdrowej, zbilansowanej diety jest pośpiech. Trudno jednak spędzać więcej czasu w kuchni, gdy mamy napięty plan dnia. Sposobem, na to, by jeść zdrowo mimo braku czasu, jest wolnowar. Duży wybór różnej wielkości urządzeń do wolnego gotowania znajdziesz w ofercie firmy Crockpot. 

Jak to działa?

Jak sama nazwa wskazuje, wolnowar pozwala na powolne gotowanie w temperaturze często niższej niż 90 stopni Celsjusza. Naczynie to kształtem przypomina garnek i składa się z trzech głównych elementów: podstawy grzewczej, misy, w której przygotowywana jest potrawa oraz pokrywy. Zasada działania tego urządzenia zasilanego prądem elektrycznym polega na tym, by pozwolić potrawom gotować się bez konieczności monitorowania postępu ani dodatkowego mieszania czy dodawania wody. Wystarczy, że do środka włożysz składniki potrawy, a maszyna zajmuje się wszystkim. Czas gotowania jest dość długi, bo wynosi czasem nawet 10 godzin. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc można bez problemu zostawić gotującą się potrawę w domu. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go. 

 

 

Zamień patelnię na wolnowar

W wolnowarze przyrządzisz potrawy zarówno z mięsa czy ryb, jak i warzyw. Możesz w nim ugotować zupy, sosy i makarony. Dania tak przygotowane są nie tylko niezwykle aromatyczne i smaczne, ale też zachowują większość składników odżywczych. Na przykład żelazo, wapń, potas czy magnez przetrwają w większej ilości w mięsie, które jest poddawane niższym temperaturom niż podczas smażenia czy pieczenia. Z kolei smażenie warzyw sprawia, że eliminujemy z nich glukozynolany – pożyteczne dla naszego organizmu związki naturalnie występujące w roślinach kapustnych, takich jak: biała kapusta, brukselka, kalafior czy brokuł. Związki te uwalniają się podczas krojenia i tarcia warzyw i mają korzystny wpływ na nasz układ krążenia oraz mają właściwości antyrakowe.

Zachowaj składniki odżywcze

Dzięki procesowi powolnego gotowania zwiększa się przyswajalność niektórych składników warzyw, np. likopenu, który występuje w pomidorach i uważany jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zmniejszający ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia. Korzystając na co dzień z wolnowaru, przyczyniamy się do tego, że w przyrządzanych potrawach zachowuje się do 30% więcej niancyny, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, obniża poziom cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne oraz około 20% więcej ryboflawiny, która odpowiada za naszą odporność.

 

 

Eliminuj toksyny

Tak lubiana przez nas “chrupiąca” skórka, która powstaje podczas smażenia czy pieczenia mięsa jest w rzeczywistości synonimem glikotoksyn. Toksyny te powstają w wyniku reakcji Maillarda, która zachodzi, gdy temperatura tych produktów przekroczy 110°C. Unikając spożywania glikotoksyn możemy zapobiegać wielu chorobom. Temperatura gotowania w wolnowarze w trybie ekonomicznym jest niższa niż 100°C, co znacznie ogranicza produkcję glikotoksyn.

Gotowanie w wolnowarze nie tylko pomaga zachować w potrawach składniki odżywcze, lecz także sprawia, że posiłki są dużo bardziej lekkostrawne niż w przypadku tradycyjnego przyrządzania potraw.

Źródło: Crockpot

Dodaj komentarz

Instagram