Mrożona herbata, idealna na upały

Z cytryną, owocami lub miętą, mrożona herbata idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Do przygotowania tego orzeźwiającego napoju wystarczy 5 minut, kilka składników oraz czajnik, który szybko zagotuje wodę. Duży wybór czajników o wysokiej mocy znajdziesz w ofercie marki Breville.

Domowa mrożona herbata to dobra alternatywa dla gotowych ice tea, które zawierają duże ilości cukru i zaśmiecają środowisko plastikowymi butelkami.  Przygotowany w domu napój jest całkowicie naturalny i nie zawiera konserwantów. Herbata znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Zawarte w niej polifenole, to silne antyoksydanty. Najwięcej znajdziemy ich w zielonej herbacie. Chronią organizm przed chorobami, niszczą wolne rodniki, wzmacniają odporność oraz hamują procesy starzenia. Herbata zielona ma wysokie stężenie witaminy C, korzystnie wpływa na nerki, drogi moczowe i wątrobę. Z kolei czarna herbata zawiera garbniki, czyli związki wykazujące właściwości antybakteryjne i regenerujące tkanki. Wpływają na zamykanie gruczołów potowych, co powoduje zmniejszenie pocenia się. Tanina, zawarta w czarnej herbacie ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie. Co ważne napar herbaciany bez dodatków (cukru, miodu, mleka) nie dostarcza kalorii, a ze względu na zawartość kofeiny, może wspomagać odchudzanie.  

 

 

Czajnik, ale jaki?

Do przygotowania mrożonej herbaty potrzebujemy przede wszystkim czajnika. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy jego wyborze, jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400, pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, gwarantując krótszy czas oczekiwania, a pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż do 8 filiżanek. Pokrywa z przyciskiem umożliwia łatwe uzupełnianie wody, a dzięki wyjmowanemu, zmywalnemu filtrowi wapiennemu możesz się cieszyć czystą i przejrzystą wodą.

 

 

Z cytryną, jagodami i brzoskwinią

Smak napoju zależy przede wszystkim od gatunku samej herbaty, ale także od dodatków. A tu jest duże pole do popisu. Wypróbuj nasze propozycje.

Klasyczna Ice tea z dodatkiem cytryny

1 litr wody
czarna herbata (3 torebki ekspresowej lub 3 łyżeczki liściastej)
Cukier (miód, syrop z agawy) według własnego smaku.
kilka plasterków cytryny
lód w kostkach
Zagotuj wodę i wlej wodę do dzbanka z herbatą. Pozostaw do zaparzenia na czas podany na opakowaniu herbaty. Ewentualnie posłodź do smaku i dodaj 3 plasterki cytryny. Ostudź przygotowany napój, a następnie wstaw go do lodówki. Przed podaniem wrzuć kostki lodu.

Mrożona herbata z owocami leśnymi

1 litr wody
mrożone owoce leśne (maliny, jagody) 200 g
czarna herbata (3 łyżeczki liściastej lub 3 torebki ekspresowej)
syrop malinowy
pół cytryny
lód w kostkach 
Zaparz czarną herbatę, a następnie pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. W blenderze zmiksuj ze sobą czerwone owoce, cytrynę (obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki) oraz syrop malinowy. Dodaj kostki lodu, a następnie wlej czarną herbatę. Wstrząsaj energicznie przez minutę. Podawaj w wysokiej szklance z papierową słomką.

Zielona Ice Tea z brzoskwinią

1 litr wody
zielona herbata (3 łyżeczki liściastej lub 3 torebki ekspresowej) 
1 duża brzoskwinia lub 2-3 mniejsze
syrop z agawy
świeża mięta
lód w kostkach
Zagotuj 1 litr wody i zaparzaj zieloną herbatę przez 3 do 4 minut w dzbanku.
Dodaj listki mięty i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wrzuć pokrojone brzoskwinie i syrop z agawy. Pozostaw do schłodzenia, a przed podaniem dodaj kostki lodu.

Źródło: DLF

Dodaj komentarz

Instagram