Crockpot – proste jesienne przepisy, które pozwolą zaoszczędzić czas w kuchni

Wolnowar to dobry sposób na przygotowywanie posiłków dla zabieganych osób, które muszą wykonywać wiele czynności jednocześnie. Odpowiednio zaprogramowany, wykonuje całą pracę sam i czeka na nas z gorącym obiadem, gdy wracamy zmęczeni z pracy. Szczególnie teraz, gdy nadchodzą chłodne dni, parujący posiłek na talerzu jest nie do przecenienia.

Wolnowar, to urządzenie elektryczne do przygotowania potraw w niskiej temperaturze – poniżej 100 stopni. Liderem na rynku wolnowarów jest amerykańska firma Crockpot. Sprzęt składa się z misy, pokrywy i elektrycznego elementu grzewczego. Te dwie ostatnie części nie mają ze sobą bezpośredniego kontaktu, nie ma więc ryzyka przyklejenia się i przypalenia jedzenia.  Instrukcja użytkowania jest niezwykle prosta: umieść w wolnowarze składniki, włącz goi nie martwiąc się o nic, pozwól, aby potrawa się gotowała. Najlepiej zrobić to rano. Poprzedniego wieczoru rozmrażamy mięso, a rano wystarczy, że pokroimy warzywa i włożymy wszystko do garnka. Do tego trochę rosołu, przypraw i wieczorem wita nas przyjemny zapach ciepłej potrawy. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wszystkiego rano, nie martw się, wolnowar gotuje również w nocy. Musisz tylko zaplanować czas na podgrzanie posiłku tuż przed kolacją. Większość wolnowarów ma dwie opcje – grzania: low i high.W zależności od wybranego trybu, garnek szybciej lub wolniej osiąga idealną temperaturę grzania i potem przez cały czas ją utrzymuje.

 

 

Energooszczędne urządzenie

Martwisz się o zużycie energii? Wolnowary Crockpot są energooszczędne. Zużywają mniejszą ilość energii niż tradycyjny piekarnik. Osiem godzin w wolnowrze odpowiada mniej więcej włączeniu piekarnika na 45 minut. Elektryczne garnki pobierają od 75 do 150 watów energii elektrycznej, na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH.

Nadchodzi zima, a wraz z nią sezon na gotowane kolacje. Ciepło wpływa pozytywnie na smak i zapach jedzenia, a na dodatek niektóre substancje odżywcze stają się lepiej przyswajalne dla naszego organizmu, gdy zostaną podgrzane. Ciepło ułatwia trawienie posiłków, a tym samym zmniejsza nasze zużycie energii. Dlatego, kiedy potrzebujemy szybko się rozgrzać, warto sięgać po zdrowe, ciepłe zupy warzywne i proste dania na bazie np. mrożonek. Dzięki wolnowarowi ich przygotowanie, nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Oto kilka przepisów na aromatyczne, rozgrzewające kolacje z wolnowaru Crockpot.

Przepisy na dania z wolnowara

Curry z soczewicy i dyni

Składniki:
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka suszonej zielonej soczewicy, opłukanej i odsączonej
1/2 szklanki suszonej czerwonej soczewicy, opłukanej i odsączonej
2 szklanki dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i pokrojonej w kostkę
1 posiekana cebula
1 posiekana papryczka jalapeño pozbawiona nasion
1 łyżeczka chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
Sól i pieprz

W wolnowarze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sól i pieprz. Przykryj i gotuj w opcji Low przez 6 godzin. Podawaj z chlebkiem naan.

Kurczak w maśle 

Składniki:
3 łyżki mąki uniwersalnej
1 łyżka stołowa garam masala
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka curry w proszku
1,4 kg udek z kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 kawałki
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 posiekana cebula, 
4 posiekane ząbki czosnku, 
1 posiekana papryczka jalapeño, pozbawiona nasion
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
2 pomidory pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
3/4 szklanki śmietanki 30%.
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki  jogurtu greckiego
Świeże liście kolendry do smaku
Sól i pieprz

W wolnowarze wymieszaj mąkę i przyprawy. Dodaj kurczaka i dobrze obtocz go mieszanką mąki. W małym robocie kuchennym lub moździerzu drobno zmiel orzechy nerkowca. Dodaj orzechy i resztę składników do wolnowaru, z wyjątkiem jogurtu i kolendry. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj przez 4 godziny, wybierając opcję High. Przed podaniem dodaj jogurt i wymieszaj. Udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj z ryżem basmati i kawałkami limonki.

Lasagne 

Składniki:
ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 
1 obrana i drobno starta marchewka, 
1 drobno posiekana łodyga selera, 
120 g drobno posiekanych pieczarek
2 drobno posiekane ząbki czosnku, 
4 szklanki przecieru pomidorowego
12 surowych płatów makaronów lasagne
1 szklanka startego sera Parmigiano Reggiano
1 opakowanie (400 g) serka ricotta
1 1/2 szklanki startego sera mozzarella
Sól i pieprz

W misce wymieszaj mięso, marchewkę, seler, grzyby i czosnek. Dodaj sól i pieprz. Rozprowadź 1/2 szklanki sosu pomidorowego na dnie wolnowaru. Przykryj warstwą makaronu. W razie potrzeby możesz go złamać. Rozłóż na tym jedną trzecią mieszanki mięsnej. Zalej 1 szklanką sosu pomidorowego i posyp 1/3 szklanki parmezanu. Przykryj warstwą makaronu i dodaj ser ricotta. Połóż kolejną warstwę makaronu. Rozłóż jedną trzecią mieszanki mięsnej. Zalej 1 szklanką sosu pomidorowego i posyp 1/3 szklanki parmezanu. Przykryj makaronem i resztą mięsa, 1 szklanką sosu pomidorowego i parmezanem. Na koniec polej pozostałym sosem i posyp serem mozzarella.

Przykryj garnek i gotuj w niskiej temperaturze przez około 4 godziny.

Źródło: DLF

Dodaj komentarz

Instagram