Wielkanocne potrawy z Multicookera Crockpot

W Święta Wielkanocne chcemy jednocześnie odpocząć w gronie bliskich i rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami. Jak pogodzić te skrajności? W przygotowywaniu świątecznych potraw może nas wyręczyć Multicooker Crockpot, w którym możemy przyrządzić zarówno wyśmienity staropolski żurek, jak i soczyste pieczone mięso na świąteczny obiad.

Stałym punktem świątecznego menu jest żurek. Ten symbol Wielkanocy w wielu domach wygląda inaczej. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza zakwasowi. W zależności od regionu istnieją różne receptury na przyrządzenie tej kwaśnej zupy. W wersji postnej główne składniki to ziemniaki, cebulka i zakwas żytni. Z kolei tradycyjny żurek z dodatkiem mięsa gotuje się na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Różnica tkwi przede wszystkim w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Żurek często jest też zabielany mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dzięki takim urządzeniom jak multicooker przygotowanie tej tradycyjnej wielkanocnej zupy jest proste i nie zabiera dużo czasu.

Żurek wielkanocny

Składniki:
1,5 l. wody
0,5 l. zakwasu 
300 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 cebula
garść suszonych, uprzednio namoczonych grzybów
3 szt. liści laurowych
3 ząbki czosnku
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
ugotowane ziemniaki do podania

Wykonanie

Boczek, obrany czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Białą kiełbasę pokrój w plasterki. W szybkowarze Multicooker Turbo Express wybierz funkcję podsmażania Saute i podsmaż wszystko na oliwie przez 5 minut. Do całości dodaj resztę składników bez soli i śmietany, dokładnie wymieszaj. Zamknij pokrywę i wybierz funkcję zupy Soup i opcję Turbo. Po zakończeniu gotowania pozostaw urządzenie na naturalny czas obniżania ciśnienia wynoszący 10 minut. Po tym czasie otwórz pokrywkę. Przed podaniem dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw solą do smaku. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Pieczony schab

Kolejną potrawą wielkanocną są pieczone mięsa. Zazwyczaj uzyskanie wyjątkowego smaku dobrze zamarynowanego schabu czy szynki wymaga długich przygotowań oraz odpowiedniego czasu, zazwyczaj przekraczającego godzinę pieczenia.  Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie schabu w multicookerze to czas ten można znacząco przyspieszyć, co dodatkowo wpłynie na obniżenie zużycia energii.

Składniki:
1 kg schabu bez kości
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki papryki słodkiej
230 ml wody

Wykonanie:

W miseczce wymieszać składniki marynaty: olej, miód, sos sojowy, sól, majeranek, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Przełożyć je do garnka multicookera, wlać wodę. Zamknąć pokrywę i uszczelkę, ustawić urządzenie na opcję “meat/stew” (gotowanie/duszenie), na 35 minut. Po tym czasie mięso jest już gotowe do podania.

Źródło: DLF

Dodaj komentarz

Instagram