5 sposobów, żeby zaoszczędzić pieniądze dzięki pakowaniu próżniowemu

Masz poczucie, że nie panujesz nad wydatkami i zbyt dużo pieniędzy przeznaczasz na jedzenie? A może zauważyłeś, że zdarza ci się wyrzucać przeterminowane produkty i resztki posiłków? Dobrym rozwiązaniem okaże się zgrzewarka próżniowa, która przy okazji pomoże Ci zmniejszyć rachunki za wodę czy energię. 

System FoodSaver® został zaprojektowany w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, dzięki czemu żywność zamknięta jest w próżni. Produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor, świeżość i wartości odżywcze na dużo dłużej. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do dwóch lat. Podczas zamrażania w tradycyjnych torebkach, które nie zabezpieczają przed dostępem powietrza, mogą tworzyć się np. na owocach czy pieczywie kryształki lodu, które podczas rozmrażania zamieniają się w wodę, co nie zdarza się w przypadku pakowania próżniowego. Jest to możliwe, ponieważ wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku. Są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę dla produktów spożywczych.

 

1. Koniec z wyrzucaniem resztek

Polacy wyrzucają rocznie 2 miliony ton żywności, co w przeliczeniu na osobę miesięcznie kosztuje nas średnio ok.35 zł. Zamiast wyrzucać, możemy zapakować ją próżniowo. Dzięki temu nie musimy jeść resztek jedzenia przez kolejne dni, a dopiero po jakimś czasie cieszyć się tą samą potrawą, której smak i zapach nie uległy zmianie. Przechowywać bez dostępu tlenu można nie tylko sery, mięso czy owoce, ale także produkty suche, np. kasze, ryż czy sól, które w szybkim tempie absorbują wilgoć z otoczenia. Dzięki hermetycznym opakowaniom zachowują świeżość dwukrotnie dłużej i mogą być przechowywane w mniejszych, wygodnych porcjach.

 

 

2. Planuj zakupy

Kupując na bieżąco niewielkie ilości produktów spożywczych zazwyczaj przepłacamy.  Przed gromadzeniem zapasów powstrzymuje nas jednak brak możliwości przechowywania większej ilości jedzenia, które szybko się psuje. Rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe, które pozwala utrzymać świeżość nabiału czy mięsa do 5 razy dłużej. Dzięki temu możemy zaopatrywać się w np. w hurtowniach spożywczych.  A kupując większe ilości jedzenia, rzadziej udajemy się po zakupy. Taki system pozwala uniknąć częstych wizyt w supermarkecie, co czasem generuje niepotrzebne wydatki.

 

 

3. Chroń otwarte produkty

Otwarta butelka wina szybko traci oryginalny smak i wietrzeje. Z kolei olej pozostawiony z dostępem powietrza, nawet w butelce z nakrętką szybko zjełczeje. Okazuje się, że również płynne produkty możemy pakować próżniowo, za pomocą korków do pakowania próżniowego. Niektóre zgrzewarki np. FoodSaver FFS006X lub FFS017X są wyposażone w podwyższony kąt zgrzewania, przydatny w przypadku produktów płynnych, takich jak zupy czy mięsa w marynacie.

4. Oszczędzaj energię 

Oszczędzaj czas oraz energię, przygotowując posiłki z wyprzedzeniem. Możemy to robić np. raz w tygodniu w niedzielę. Wystarczy potem podzielić raz ugotowane danie (np. sos do spaghetti) na mniejsze porcje i zapakować je w porcje rodzinne lub indywidualne. Potem odgrzewamy w jednym naczyniu tylko taką ilość jedzenia, jaka będzie nam potrzebna. W ten sposób oszczędzamy prąd i gaz.

 

5. Mniej gotowania – mniej zmywania

Średnio w Polsce każdy z nas zużywa 150 litrów wody dziennie. 7-15 litrów wody pobiera zmywarka w czasie jednego cyklu mycia naczyń, a w przypadku ręcznego mycia naczyń zużywamy około 60 litrów wody dziennie. Co zrobić, by ograniczyć zmywanie naczyń? Wystarczy gotować za jednym razem większe ilości jedzenia, a następnie podzielić je na porcje i zapakować próżniowo. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzamy nie tylko czas, ale i pieniądze.

Źródło: DLF

Dodaj komentarz

Instagram