„Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” – nowa publikacja Thermomix®

W dobie kryzysu i inflacji stale szukamy rozwiązań, by żyć oszczędniej. Obecna sytuacja ekonomiczna na świecie sprawiła, że musimy bardziej świadomie i odpowiedzialnie gospodarować swoimi zasobami. Wprowadzenie nowych, lepszych nawyków do naszego codziennego życia sprawi, że nie tylko zaoszczędzimy, ale też zadbamy o zdrowie i naszą planetę.

Na rynku pojawia się coraz więcej publikacji mających za zadanie ułatwić zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń na te bardziej pasujące do dzisiejszych czasów. Jedną z książek, z których warto czerpać garściami jest „Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” od Thermomix® – skarbnica praktycznej wiedzy, nieprzeciętnych porad oraz wyjątkowych historii, dzięki którym możemy wyrobić w sobie tak ważne dla nas i dla środowiska zdrowe nawyki.

Przepisy z wydanej w ubiegłym roku książki właśnie znalazły się na platformie Cookidoo®. Aż 71 przepisów bazujących na składnikach łatwych do znalezienia lub samodzielnej uprawy pomoże Ci ograniczyć marnowanie żywności, celebrować pory roku i nabrać biegłości w zrównoważonym gotowaniu. To Twoja droga do bardziej ekologicznego stylu życia. Bedziesz mógł/mogła wypróbować także pyszne wegańskie i wegetariańskie przepisy, ograniczając ilość spożywanego mięsa, tym samym zmniejszając emisję gazów cieplarnianych do atmosfery.

„Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” to przewodnik po zrównoważonym stylu życia, który pomoże wprowadzić nawyki dotyczące racjonalnego odżywania do codziennej rutyny wszystkich z nas. Chcąc zacząć świadomie korzystać z zasobów natury, a przy tym oszczędzać pieniądze należy przede wszystkim nie marnować jedzenia i dokonywać jedynie rozsądnych i przemyślanych zakupów. Może w tym pomóc np. funkcja „Mój tydzień” w aplikacji Cookidoo® na urządzenia Thermomix®. Warto rozważyć również założenie swojego mini-ogródka. Uprawa własnej żywności daje wiele satysfakcji. Opieka nad roślinami poprawia samopoczucie i powoduje, że ludzie stają się spokojniejsi i bardziej zrelaksowani. Każdy z nas może także ograniczyć produkcję odpadów plastikowych. Wystarczą małe kroki, by zdecydowanie zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, a tym samym dbać o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień.

W nowej książce Thermomix® znajduje się aż 71 zdrowych przepisów. Zobaczcie przykładowe pozycje!

Lasagne z czerstwego chleba

Składniki:

150-200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński
200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
2 ząbki czosnku
40 g oliwy z oliwek
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
80 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
1-1½ łyżeczki soli
½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Masa śmietanowo-jajeczna
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu lub 200 g mleka
2 jajka
½ łyżeczki soli

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć grana padano, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć mieszane warzywa i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.

3. Dodać mięso, dusić 7 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, odparowywać 4 min/Varoma/obr. 1.

5. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. W razie potrzeby za pomocą kopystki podzielić większe kawałki mięsa na mniejsze, gotować 20 min/100°C/obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka i sól, wymieszać 2 min/obr. 4. Zdjąć motylek. Przelać do innego naczynia, odstawić.

7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (ok. 30 x 20 cm) natłuścić masłem, odstawić.

8. Pieczywo namoczyć w masie śmietanowo-jajecznej. Porcję 6-8 namoczonych kromek ułożyć na dnie przygotowanego naczynia do zapiekania. Posypać ⅓ rozdrobnionego sera, następnie nałożyć ½ sosu bolońskiego (patrz wskazówka). Na sosie ponownie ułożyć warstwę namoczonego chleba, posypać ⅓ rozdrobnionego sera, przykryć pozostałą częścią sosu bolońskiego. Wierzch lasagne posypać pozostałym rozdrobnionym serem, obłożyć małymi kawałkami masła.

9. Piec 25-30 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 min. Lasagne z czerstwego chleba podawać pokrojoną na kwadratowe porcje.

Wskazówka

Przepis „Mielenie mięsa” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Liczba kromek czerstwego pieczywa jest zależna od ich rozmiaru. Ważne jest, aby była możliwość ułożenia z nich jednolitych warstw w naczyniu do zapiekania.
Warstwy lasagne można przełożyć również sosem beszamelowym, polewając nim warstwę sosu bolońskiego. Aby przygotować sos beszamelowy należy po zakończeniu punktu 6. do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, dodać 40 g masła, 60 g mąki, ½ łyżeczki soli i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 4.
Wariant

Po nałożeniu pierwszej warstwy sosu bolońskiego, do środka lasagne można włożyć również resztki warzyw, np. plastry cukinii, bakłażana czy liście szpinaku, następnie układać kolejno chleb, ser i sos boloński, zgodnie z treścią przepisu.

Ciasteczka ze skórek bananów

Składniki

100 g orzechów laskowych
2 banany, ekologiczne, tylko skórki (ok. 100 g), pokrojone na 2 cm kawałki
60 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
50 g cukru
150 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
50 g groszków czekoladowych lub 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, posiekanej

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć skórki z bananów i masło, dodać cukier trzcinowy i cukier, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić do ostygnięcia na 20 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego dodać zmielone orzechy laskowe, mąkę, jajko, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.

4. Dodać groszki czekoladowe, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Używając dwóch łyżeczek, nabierać porcje ciasta i uformować na przygotowanych blachach 26 kulek wielkości orzecha włoskiego, zachowując ok. 4 cm odstępy. Piec ok. 12 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Studzić na kratce, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Ciasteczka ze skórek bananów podawać jako deser.

Źródło: Volverk

Dodaj komentarz

Instagram