Jak czyścić wolnowar?
Gotowanie z wolnowarem Crockpot to przede wszystkim oszczędność czasu w kuchni. Wystarczy włożyć składniki potrawy i pozostawić garnek bez nadzoru na cały dzień, by po powrocie mieć już gotowy posiłek. To jednak nie wszystkie korzyści związane z tego typu urządzeniem. Jedną z jego zalet jest również to, że jest łatwe w utrzymaniu.
Wolnowar, jak sugeruje sama nazwa, to urządzenie, które umożliwia powolne gotowanie potraw. Składa się z kamionkowej misy, którą możemy wyjąć, pokrywy i elektrycznego elementu grzewczego. Zamyka się szklaną pokrywą, aby zapobiec wydostawaniu się wilgoci. W tym prostym w obsłudze elektrycznym garnku potrawy przyrządzane są w temperaturze od ok. 75 do 93°C. Składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia. W ten sposób danie gotuje się samo, a my możemy ten czas inaczej wykorzystać. Dodatkową zaletą gotowania w wolnowarze jest łatwość czyszczenia. Misy wolnowarów Crockpot, wykonane z kamionki z łatwością umyjesz w zmywarce.
O tym trzeba pamiętać
Po opróżnieniu ważne jest, aby urządzenie mogło spokojnie się wystudzić. Błąd, którego nie należy popełniać, to schłodzenie naczynia pod zimną wodą. W ten sposób ryzykujemy uszkodzenie powłoki poprzez wywołanie szoku termicznego. Przed czyszczeniem wolnowaru odłączamy go od prądu. Jest to również dobry moment, aby sprawdzić, czy np. przewód nie jest uszkodzony.
Wybierz środek
Chociaż niektóre gotowe środki czyszczące przeznaczone do piekarników i grilli mogą być używane również do wolnowarów, to przed ich zakupem lub użyciem należy zapoznać się z instrukcjami i ostrzeżeniami. Warto sprawdzić, czy produkt jest bezpieczny w użyciu na danej powierzchni, np. aluminium. Wybierajmy wyjątkowo delikatne, najlepiej płynne środki czyszczące lub po prostu używajmy octu lub sody oczyszczonej.
Czyszczenie krok po kroku
Oczywiście nigdy nie należy zanurzać w wodzie podstawy wolnowaru, w której został umieszczony element grzewczy. Jeśli wymaga ona czyszczenia ze względu na odciski palców czy ślady tłuszczu itp. należy użyć lekko wilgotnej szmatki, uważając, aby nie dotknąć żadnych elementów elektrycznych. Następnie natychmiast wysuszyć czystą szmatką.
Czyszczenie misy wolnowaru też nie jest skomplikowane. Większość modeli posiada powłokę nieprzywierającą i można ją umyć w zmywarce lub tradycyjnie gąbką z płynem do mycia naczyń i wodą. Z pokrywą jest podobnie. Można użyć gorącej wody z płynem lub włożyć ją bezpośrednio do zmywarki.
Trudne zabrudzenia
Pomimo wszystkich środków ostrożności podjętych podczas gotowania i może się zdarzyć, że niektóre potrawy przylgną do boków lub dna naczynia. Wówczas sprawdzi się naturalna metoda, czyli ocet z sodą oczyszczoną. Najpierw napełniamy wolnowar wodą do wysokości kilku centymetrów od brzegu. Dodajemy 1 filiżankę (250 ml) octu, następnie do mieszanki octu i wody wsypujemy około 150 g sody oczyszczonej. Należy to robić małymi porcjami, ponieważ w przeciwnym razie masa ma tendencję do tworzenia piany. Na koniec zamykamy naczynie pokrywą i ustawiamy je na tryb “low”. Metoda ta jest najbardziej skuteczna, jeśli stosuje się ją przez 4 do 8 godzin.
Jak pozbyć się zapachów
Czasami wolnowar może wymagać dokładniejszego czyszczenia. Jeśli skończysz mycie garnka, ale nadal masz wrażenie, że pachnie on ostatnią kolacją, napełnij go gorącą wodą i wlej do niego 1 szklankę białego octu, a następnie pozostaw taki roztwór na noc. Rano nieprzyjemny zapach zniknie.
Źródło: DLF